Особливості прання наматрацників: правила, рекомендації, поради

Наматрацник - практичний, зручний та довговічний аксесуар, призначений для захисту ортопедичного матраца від забруднень та забезпечення гігієни спального місця. Наматрацники довго служать, відрізняються зручністю експлуатації та можуть використовуватися з матрацами на основі піни, сендвічами та пружинними. Головне – вчасно чистити та прати чохол.

Які бувають наматрацники?

Асортимент наматрацників вражає, а класифікують їх за:

Призначення

  • захисні чохли - вони тонкі і відповідають тільки за чистоту матраца;
  • коректори - це об'ємні моделі, які не тільки оберігають матрац від плям і намокання, а й коригують характеристики спального місця (додають м'якості чи пружності, вирівнюють поверхню).

Моделі

У продажу є:

  • натяжні - вони натягуються на матрац як простирадло на гумці, забезпечують захист від забруднень не тільки зверху, а й з боків;
  • накладні – такі моделі доповнені резинками-фіксаторами по кутах та закривають тільки верхню частину матраца.

Типу

  1. Жорсткі. До них відносяться щільні вироби із піни або кокосового волокна. Вони призначені для покращення характеристик спального місця та є актуальною альтернативою футонам. При намоканні можуть сильно деформуватися і втратити експлуатаційні характеристики, що виключає прання. А сухе чищення жорсткого наматрацника можна проводити за допомогою пилососу.
  2. Середня жорсткість. Це моделі з латексованого кокосу, штучного або натурального латексу, і прати їх також не можна. Видалити плями з поверхні такого наматрацника можна вологою губкою, а почистити пилососом або в хімчистці.
  3. М'які. У цій категорії представлені моделі з інноваційних штучних та натуральних матеріалів. Найбільш затребувані вироби з бамбукового волокна, холлофайбера та вати, які чудово переносять прання, не деформуються при намоканні та швидко сохнуть. Але треба враховувати, що бамбук та холлофайбер легені, і їм потрібний делікатний віджимання. Вата активно вбирає воду при пранні і стає важкою, так що потребує інтенсивного віджиму. А сушити ватяні чохли потрібно довше, ніж бамбукові, періодично перевертаючи виріб. Це дозволить уникнути розмноження грибка у сирій ваті.

У нашому каталозі представлені різні моделі наматрацників від провідних виробників товарів для сну. А для отримання консультації щодо асортименту Зв'яжіться з нами будь-яким зручним способом.

Правила прання наматрацників

Щоб продовжити життя наматрацникам, їх потрібно прати з урахуванням рекомендацій виробника, які можна знайти на ярлику виробу. При цьому є низка загальних правил, які не варто порушувати.

  1. Вода має бути низькою температури (30-40 ° С).
  2. Не можна використовувати відбілювачі та кондиціонери.
  3. При віджиманні не варто викручувати вироби.
  4. Після віджиму потрібно акуратно розправити наповнювач, рівномірно розподіливши його по всій площі чохла.
  5. Сушити випрані аксесуари треба в розправленому вигляді, у приміщенні з гарною вентиляцією або на свіжому повітрі.

Як прати наматрацники з різних матеріалів?

Вибір режиму прання наматрацника залежить від того, який у ньому наповнювач:

  1. Вовна. Моделі з верблюжої та овечої вовни добре переносять прання, але часто відправляти їх у машинку не варто. При пранні потрібно вибрати відповідний режим та використовувати засоби з ланоліном. Віджимати вовняні аксесуари краще руками, а після треба дати воді, що залишилася, стекти. Просушувати вироби треба на горизонтальній поверхні.
  2. Пух і перо. Пухоперові наматрацники теж добре стираються в машині. Але вони досить об'ємні, так що знадобиться пристрій, нарахований на велике завантаження (мінімум 7 кг білизни). Для прання потрібно вибрати делікатний режим, як миючий засіб рекомендується використовувати гель, який не зашкодить наповнювач, а віджимати виріб варто на середніх обертах. Щоб пом'якшити воду і зберегти обсяг наповнювача, при полосканні пухоперових наматрацників можна застосовувати оцет столу в пропорції 0,3 склянки на 10 л води.
  3. Бамбукові волокна. Для «бамбука» актуальне прання та віджим, але протипоказане прасування. А прати краще з гелем чи капсулами.
  4. Бавовна. Бавовняні наматрацники прості у догляді, добре стираються, без проблем віджимаються і швидко сохнуть. Але при високій температурі можуть «сісти», тому використовувати при пранні потрібно низькотемпературний режим. А після висихання виріб потрібно пропрасувати.
  5. Поліефірне волокно. Об'ємні та легкі штучні наповнювачі з поліефірного волокна не створюють проблем при пранні. Їх можна обробляти за нормальної температури до 60°З активно віджимати. Головне використовувати не порошкові, а гелеві засоби.
  6. З антибактеріальним просоченням. Наматрацники з антибактеріальним просоченням відносяться до популярних аксесуарів для сну. Їх купують для дітей, алергіків, людей, які страждають на астму. Такі вироби теж можна прати, оскільки антибактеріальне просочення не втрачає властивостей при дії вологи. А режим прання потрібно вибирати за типом наповнювача.

Особливості прання непромокальних наматрацників

Водостійкі наматрацники виробляються з використанням поліуретанової мембрани та актуальні для літніх користувачів, дітей, лежачих хворих. Прання таких моделей можливе:

  • за низької температури;
  • з м'якими миючими засобами;
  • без кондиціонерів.

Але варто пам'ятати, що такі вироби не можна віджимати, сушити в машині та гладити. А невеликі плями з поверхні краще видалити губкою чи вологою серветкою.

Як сушити наматрацники?

Щоб наматрацник не деформувався після прання, його треба просушити в розправленому вигляді, розклавши на рівній горизонтальній поверхні. Сушити краще у приміщенні з гарною циркуляцією повітря або на вулиці.

Як позбутися неприємного запаху?

Через активну експлуатацію у наматрацника може з'явитися специфічний неприємний запах. Щоб позбутися його, не варто одразу прати виріб — досить добре його провітрити. Для цього треба винести його на свіже повітря на дві-три години. Також можна провести вологу обробку, замочивши виріб у водному розчині солі або харчової соди (1 ст. ложка розчиняється в літрі рідини), а потім прополоскати.

Важливо! Непромокаючі наматрацники не можна замочувати в сольовому або содовому розчині, оскільки він може пошкодити полімерну мембрану.

Як вивести плями у домашніх умовах?

Щоб вивести локальні плями з наматрацника, можна здати його в хімчистку, а можна використовувати домашні засоби:

  • столовий оцет - він добре позбавляє текстиль від кавових та чайних плям;
  • перекис водню - вона актуальна для виведення крові та червоного вина (білкові плями треба просто добре протерти змоченою в перекисі серветкою, а пляма від вина доведеться обробити сумішшю перекису та солі, залишивши її на 30 хвилин);
  • нашатирний спирт швидко позбавить тканину слідів губної помади;
  • тальк чи картопляний крохмаль ефективні проти жирних плям;
  • сіль та лимонний сік у рівних пропорціях добре видаляють з поверхні наматрацника плями сечі, але суміш доведеться залишити на виробі на пару годин.

Наші магазини пропонують покупцям високоякісні практичні наматрацники різних моделей. Будь-який товар з каталогу можна замовити онлайн із доставкою до дверей. Для того, щоб вибрати відповідний за ціною та експлуатаційними характеристиками екземпляр, скористайтесь зручним фільтром.